Over de Box

De tijd

De boxen verbinden je met het natuurlijk ritme van de tijd en geven aan de tijd betekenis. Zo wordt de tijd geheiligd.

In de katholieke traditie is er veel aandacht voor hoe je om kunt gaan met de tijd. Het is katholiek om het kerkelijk jaar te “vieren”, zoals je dat ook met een feest doet. Hoe gaat dit dan in z’n werk? Katholiek is om van de tijd een bron van zingeving te maken. Door je bewust te worden van de feesten en de periode van het jaar waarin je je bevindt, word je uitgenodigd om je open te stellen voor beleving en spiritualiteit.

In de loop van de jaarcyclus kom je de tijden van inkeer en de daarop volgende feesten tegen. Ze geven kleur aan de tijd en aan het jaar en zo bepalen ze jouw beleving. Ze dragen daardoor bij aan verdieping. Door de feesten en tijden krijgt de gang van het jaar kleur. Om het nog intenser te zeggen: door de viering van seizoen en wordt de tijd heilig. Heiligen betekent: apart zetten. Het is katholiek is om (de tijd van) het jaar in te delen, te ordenen en zo te heiligen. Anders zou je in een zee van tijd verdrinken.

De feesten en de seizoenen

De katholieke feesten en tijden hebben een wortel in de natuur of in de seizoenen:
De Advent keert de duisternis om naar een nieuwe toekomst.
Kerstmis viert de geboorte van Christus op de laatste van de kortste dagen (25 december): er komt (weer) licht op aarde.
De vasten legt oefening en onthouding op als de natuur nog maar weinig te bieden heeft en haar adem inhoudt.
Pasen viert in het voorjaar het nieuwe leven dat losbarst op het moment dat zelfs de maan vol is.
Pinksteren is de tijd als de eerste tarwe-oogst wordt binnengehaald.
Allerheiligen is het feest van de grote oogst van de mensen (heiligen) die op aarde hebben geleefd.
Allerzielen is het gebed voor de doden opdat zij tot het licht worden toegelaten (het is het herdenken van en bidden voor de doden).
De dozen verbinden je met het natuurlijk ritme van de tijd en geven aan de tijd betekenis. Zo wordt de tijd geheiligd.

Leven met Christus

De feesten en tijden laten ieder op zich op een aspect zien van Christus.
De Advent wekt ons verlangen naar een nieuwe toekomst en met Kerstmis heet je Christus welkom in je leven. Tijdens de Vasten ga je de weg naar binnen en ga je een beproeving niet uit de weg. Op Pasen duik je de diepte in tot het uiterste. Je gaat mee tot het einde, daalt af tot de diepste bodem, om vervolgens op te staan voor een nieuw leven. Op Pinksteren vier je de scheppingsdrift. Met Allerzielen en Allerheiligen gaat het om de oogst van kostbare humaniteit in het licht van de eeuwigheid.
De jaarcyclus is onderweg gaan en leven met Jezus Christus. Katholiek Kado geeft vorm aan deze jaarkring. De belangrijkste feesten en tijden hebben ieder hun eigen box met een unieke inhoud. In totaal zijn er over een jaar verspreid zes dozen. De eerste doos is op Pasen en dat is voor de hele cyclus een prachtig begin. (Later instappen is overigens goed mogelijk.)

Wat mensen zeggen over Katholiek Kado

“We gaan toch eerst leven en dan pas dood, is de algemene gedachte. Maar in het christendom ga je eerst dood, in de doop, en dan ga je leven!”

– Nico van der Peet

Handen Dirkje en Marijn

In iedere doos is er ook aandacht voor kinderen. Eveneens zoomen we in op het vieren van de zondag en, verrassend, op de mystiek met haar diverse invalshoeken. 

School en onderwijs

De inhoud van de dozen is uitermate geschikt voor in de klas. In de boxen is er ook bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren.

School en parochie

Bij Katholiek Kado is veel onderwijsexpertise aanwezig. Interesse? Stuur een mail en stel daarin een vraag.

Neem contact op!

Klik op onderstaande knop om met ons in contact te komen!